Om zijn groei op te vangen had drankenhandel Jet Import uit Menen nood aan uitbreiding. De drankengroothandel zocht een uniek en multifunctioneel concept dat kantoren en feestzaal met elkaar wist te combineren. Goedefroo + Goedefroo architecten bedacht hierop ‘the barn’: een grote ‘schuur’ in een hybride draagstructuur uit beton en staal die vervolgens werd aankleed met Ecoôn dakelementen, afgedicht met Elevate Rubbergard EPDM en bekleed met Barnwood balken als eindbedekking.
Drankengroothandel Jet Import uit Menen is de trotse eigenaar van een gloednieuw en bijzonder opmerkelijk kantoorgebouw, annex feestzaal. Het geheel ontworpen door Goedefroo + Goedefroo architecten straalt de sfeer van een schuur uit. Aannemer Verstraete bouw gebruikte Eco.n-elementen van Unilin Insulation om de hybride draagstructuur een houtlook te geven. De panelen werden nauwgezet bestudeerd en geproduceerd om aan de eisen te voldoen. “De eisen voor de dakelementen waren veelzijdig. De architect zocht een manier om de nieuwbouw te bekleden met een materiaal dat aan de thermische, akoestische en esthetische eisen tegemoet kwam. De isolatie-eis was strenger dan de geldende norm van 0,24 W/m.K. In de praktijk zijn panelen met een U-waarde van 0,15 en 0,19 W/m.K gecombineerd,” vertelt project sales manager Peter Benkö.
Direct onder dak
Om aan de akoestische eis te voldoen, kregen de Eco.n panelen met multiplex-afwerking een perforatie. Het hout in combinatie met het beton en staal uit de draagstructuur zorgt voor het beoogde barn-effect. Voor projectleider Toon Declercq bij Verstraete bouw zat de uitdaging zowel in de voorbereiding als in de uitvoering van het project. “De Eco.n-elementen van Unilin zijn zo ontworpen dat de binnenzijde (zichtzijde) ook onmiddellijk de afgewerkte wandbekleding van de buitenschil is. Aangezien het gaat om prefab elementen dienden we de exacte positie voor de uitsparingen van ramen, deuren, rookluiken,… op voorhand te bekijken, dit rekening houdend met de onderliggende beton – en dakstructuur. Om dit foutloos te kunnen doen, hebben we het gebouw volledig in 3D uitgewerkt. De houten binnenafwerking vroeg tijdens de plaatsing de nodige zorg. Onmiddellijk na de montage brachten we de dakdichting aan op de elementen. Een goede planning met de dakwerker was hier uiterst cruciaal.”
EPDM dakafdichting
Aanemer van dichtingswerken Quality Roofing uit Ingelmunster is een erkend Elevate partner en werd ingeschakeld voor de plaatsing van de Rubbergard EPDM dakbedekking, geleverd door bouwmaterialen Modde, erkend Elevate distributeur voor West-Vlaanderen.
De bouwheer / aannemer had diverse redenen om te kiezen voor deze dakhuid. Hij had namelijk nood aan een voldoende flexibel dakmateriaal om alle complexe details van deze werf eenvoudig te kunnen inpakken met garantie op een blijvende waterdichting, gezien de complexe structuur die nadien nog bovenop de waterdichting zou worden aangebracht. Verder was een goede hechting op de houten onderstructuur onontbeerlijk, maar die moest tevens voldoende dampdoorlaatbaar zijn.
Na het verkleven van de EPDM waterdichting werd er ca. 1200 lopende meter panlatten aangebracht die op het dakoppervlak werden geschroefd. Aangezien deze mechanische bevestigingen de EPDM-folie perforeerden werden al deze panlatten ook eerst nog eens waterdicht afgewerkt met vormfolie. Ook in de horizontale richting werden er dan om de 40 cm nog eens panlatten aangebracht als basis voor de Barnwood houten afwerking.
Barnwood dakafwerking
Bouw- en Houtonderneming Verstraete uit Roeselare bleek de geschikte partner voor dit project als algemene aannemer maar ook als houtspecialist. Er wordt vaak gestart met de algemene ruwbouwwerken, maar gaandeweg komt de ervaring met hout ook van pas. Bij dit project bijvoorbeeld werden er ook 52 houten ramen ge.nstalleerd en werd er ook in het interieur heel wat hout verwerkt. Blikvanger is natuurlijk de houten dakbedekking, die het
gebouw haar agrarische en rustieke look meegeeft. Er werd gekozen voor Barnwood balken, aangebracht in de richting van de dakhelling. Barnwood is in feite gerecupereerd hout van oude schuren. De Barnwood inkopers gaan op zoek naar oude schuren in Oostenrijk, Zwitserland, Itali., India en Sloveni. maar ook in Canada en Spanje. Voordat de plank uiteindelijk bij de klant geraakt heeft deze al een hele route afgelegd. Na de demontage wordt ze eerst schoongemaakt en worden de spijkers eruit gehaald. Daarna worden ze op dikte en op kleur gesorteerd. Vervolgens worden ze gedroogd en voorzien van mes en groef. Tot slot worden ze geborsteld en op lengte gesorteerd. Het unieke van de plank met het verhaal wordt echter behouden. Hun egale kleur verkrijgen ze door een behandeling met een verfsysteem van Sikkens dat dan door de jaren heel gelijkmatig kan verweren en zijn rustieke uitstraling behouden.
Bron: © Roof Belgium 2018
Afbeeldingen: © Building & Roof Management