# GELE DAKEN
Gele daken of daken met fotovoltaïsche installaties (PV) hebben de voorbije decennia aan populariteit gewonnen om commerciële en industriële gebouwen, maar ook kantoren en huizen, van hernieuwbare energie te voorzien.
Bij de investering in zonnepanelen op het dak, wordt meestal uitgegaan op een levensduur van 20 à 25 jaar. Wil je je fotovoltaïsche installatie maximaal laten renderen, dan moet het daksysteem dus minstens even lang meegaan als de zonnepanelen zelf.
- PV-installaties kunnen volgens drie systemen op een plat of licht hellend dak geplaatst worden:
- Dakdoorborend systeem: de zonnepanelen komen op een draagstructuur die bevestigd wordt met doorboringen door het dakmembraan. De correcte afdichting van deze doorboringen is essentieel om de duurzame waterdichtheid van het daksysteem te verzekeren.
- Niet-dakdoorborend systeem: de zonnepanelen worden op een draagstructuur gemonteerd die op het membraan wordt geplaatst en op haar plaats wordt gehouden met ballast.
- Laminaten: dunne fotovoltaïsche strips verkleefd op het dakmembraan.
Dakmembraan
Alle Elevate EPDM- en TPO-daksystemen voor platte en licht hellende daken zijn compatibel met PV-installaties. De membranen zijn uitstekend bestand tegen veroudering door UV-straling, beschikken over een goede mechanische weerstand, hebben een uitstekende duurzaamheid en zijn bestand tegen zeer hoge en zeer lage temperaturen.
In combinatie met fotovoltaïsche systemen schrijft Elevate de volledige verlijming voor van membranen met een dikte van 1,5 mm. Dat garandeert een hogere ponsweerstand. Elevate biedt ook een gamma accessoires aan die specifiek geschikt zijn voor de details van zonnepanelen.
Het gebruik van een door Elevate goedgekeurde PV-draagstructuur draagt verder bij aan een volledig compatibele totaaloplossing.
Isolatie
Onder het dakmembraan beveelt Elevate het gebruik aan van een drukvaste isolatieplaat, bijvoorbeeld op basis van polyisocyanuraat (PIR). Om schade aan de isolatielaag te vermijden, wordt tussen de isolatie en het dakmembraan bijkomend een dekplaat aangeraden.
Dekplaat
Dekplaten zijn half buigbare, relatief dunne panelen die als scheidingslaag tussen de isolatie en het dakmembraan gebruikt worden bovenop de isolatie (bij nieuwbouw) of bovenop het bestaande daksysteem (bij renovaties).
Ze bieden extra bescherming voor de onderliggende isolatielaag, maar zorgen ook voor een vlakke ondergrond waarop het dakmembraan perfect verlijmd kan worden. In combinatie met kwalitatieve isolatie zorgen dekplaten ook voor een betere vochtbestendigheid, windbelasting en brandweerstand.
De keuze van de dekplaat wordt bepaald door het gebruikte isolatietype, de aanwezigheid van een bestaand daksysteem en de lokale brandvoorschriften.
De ISOGARD HD dekplaat van Elevate heeft een dikte van 12,7 mm en is opgebouwd uit PIR met hoge densiteit en een gesloten celstructuur. De plaat wordt aan beide zijden gelamineerd met een gecoat glasvlies. De druksterkte van meer dan 800 kPa is ongeveer 5 keer hoger dan bij standaard PIR-isolatie.
ISOGARD HD kan eenvoudig versneden worden en is zeer licht (een paneel van 1,22 m x 2,25 m weegt slechts 5 kg). De Elevate dekplaat is uitstekend bestand tegen extreme weersomstandigheden en levert betere thermische prestaties dan eender welke andere dekplaat met een dikte van 12,7 mm.